FABULA RASA

mei 8 @ 15:00 - juli 10 @ 17:00 2016

Ron van den Boom

Al zolang als er taal bestaat bestaan er verhalen. Fabels onderscheiden zich van andere verhalen doordat de personages worden ingevuld door dieren en dat deze een moraal vertellen. Hoewel in sprookjes het goede altijd zegeviert over het kwade, zou dit bij fabeltjes zomaar eens andersom kunnen zijn.

In Fabula Rasa zien we een uit de kluiten gewassen jonge kaketoe, die bijna apathisch de ruimte in staart. Alsof het zichzelf amper bewust is van zijn groteske lichaam. Bevallige hertjes die zo uit een stripverhaal gewandeld lijken. Een makaak die zich afvraagt wat u daar doet. En daar paren twee papegaaien, of toch niet?

De dieren lijken zich niet bewust van de ruimte die ze innemen, waardoor ze integer en bescheiden overkomen. Maar dan ineens bekruipt je het gevoel dat er tóch iets vertelt wordt, dat niet wij, maar zij kijken. Hoe mogen we die titel opvatten? Enerzijds verwijzend naar ‘een schone lei’, de onschuld van de personages, anderzijds wordt dat in twijfel getrokken door de toevoeging ‘fabula’ – de maakbaarheid van een karakter. Creëren wij dan wel onze eigen fabels of zijn wij juist personages in een fabel? En wie verteld dan eigenlijk het verhaal?

Esther de Jong heeft zij zich gespecialiseerd in het uitbeelden van het dier. Zij studeerde aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Haar werk is opgenomen in zowel privécollecties, als in bedrijfs- en gemeentecollecties.

www.dejonginbeeld.nl

Kunstenaar: Esther de Jong                           Opening: Zondag 8 mei 2016 om 15 uur
Periode: 8 mei t/m 10 juni 2016                      Locatie: Dynamo Expo

Gegevens

Begin:
mei 8 @ 15:00
Einde:
juli 10 @ 17:00

Locatie

Dynamo Expo
H.B. Blijdensteinlaan, Enschede, 7523 BA Nederland
Telefoon:
053 478 60 42
Website:
www.dynamo-expo.nl/